Πιθανότατα να σκέφτεστε τα μαλλιά σας σε καθημερινή βάση – να ανησυχείτε για μια κακή μέρα για τα μαλλιά ή να αναρωτιέστε εάν θα δοκιμάσετε το νέο στυλ που παρατηρήσατε στην αγαπημένη σας διασημότητα.
Αλλά ξέρετε ότι υπάρχουν ενδείξεις που τα μαλλιά σας αποκαλύπτουν την υγεία σας?
Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στην εμφάνιση, την υφή ή το πάχος των μαλλιών σας μπορεί να είναι σημάδια υποκείμενων καταστάσεων υγείας. Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν οι αλλαγές στα μαλλιά σας οφείλονται σε πρόβλημα υγείας, το DNA , το στρες ή την διατροφική ανεπάρκεια.

1 Το άγχος (και τα γονίδια) μπορούν να σας κάνουν γκριPSHair - Hair Loss Clinic by PSMEDICAL - Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE
Όποιος έχει παρακολουθήσει την αλλαγή των προεδρικών μαλλιών από καμπάνια σε καμπάνια έχει παρατηρήσει ότι το άγχος φαίνεται να κάνει τα μαλλιά να γκριζάρουν και μια μελέτη για ποντίκια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature έδειξε ότι το χρόνιο άγχος μπορεί πράγματι να συμβάλει στην γκρίζα τρίχα προκαλώντας βλάβη στο DNA και μειώνοντας την παροχή κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία στα θυλάκια των μαλλιών. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει την πτώση των μαλλιών σας.
Ένας άλλος τύπος στρες, γνωστός ως οξειδωτικό στρες, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στα γκρίζα μαλλιά. Το οξειδωτικό στρες (όταν οι ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα αναστέλλουν τις διαδικασίες επισκευής του σώματος) μπορεί να επηρεάσουν τα κύτταρα που παράγουν χρωστικές ουσίες.
Το γκρι είναι στην πραγματικότητα ένα απόλυτα φυσικό μέρος της γήρανσης, καθώς τα θυλάκια των μαλλιών σας παράγουν λιγότερο χρώμα καθώς γερνάτε. Τα γονίδιά σας διαδραματίζουν επίσης ρόλο όταν τα μαλλιά σας γίνονται γκρίζα , ρωτήστε τους γονείς σας πόσο χρονών ήταν όταν είδαν το πρώτο σημάδι του αργύρου και ίσως να το ακολουθήσετε. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2016 στο περιοδικό Nature Communications ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τα γκρίζα μαλλιά.

2 Τα εύθραυστα μαλλιά θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι του συνδρόμου CushingPSHair - Hair Loss Clinic by PSMEDICAL - Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE
Τα εύθραυστα μαλλιά είναι ένα σύμπτωμα του συνδρόμου Cushing, το οποίο είναι μια σπάνια κατάσταση που προκαλείται από υπερβολική κορτιζόλη, την κύρια ορμόνη του στρες του σώματος. Ωστόσο,υπάρχουν πολλά άλλα πιο εμφανή συμπτώματα του συνδρόμου Cushing, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κόπωση και ο πόνος στην πλάτη.
Η θεραπεία για το σύνδρομο Cushing μπορεί να περιλαμβάνει την αλλαγή της δόσης του φαρμάκου που μπορεί να προκαλεί την πάθηση, όπως τα γλυκοκορτικοειδή, τα οποία είναι στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φλεγμονής που προκαλείται από μια ποικιλία ασθενειών. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για να διορθώσουν την υπερπαραγωγή κορτιζόλης των επινεφριδίων.

3 Η αραίωση μαλλιών θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ασθένειας του θυρεοειδούςPSHair - Hair Loss Clinic by PSMEDICAL - Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE
Άτομα που έχουν υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη απόρριψη μαλλιών και αλλαγή στην εμφάνιση των μαλλιών.
Περίπου το 4,6 % του πληθυσμού των ΗΠΑ ηλικίας 12 ετών και άνω έχει υποθυρεοειδισμό, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Μπορεί να προκαλέσει αραίωση μαλλιών και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο, πρησμένο πρόσωπο και αύξηση βάρους. Μια εξέταση ορμόνης διέγερσης θυρεοειδούς (TSH) θα διαγνώσει την κατάσταση και η θεραπεία συνεπάγεται λήψη φαρμάκων για θυρεοειδή.
Εκτός από την αραίωση των μαλλιών, ορισμένες διαταραχές του θυρεοειδούς σας θέτουν σε κίνδυνο για μια αυτοάνοση κατάσταση τριχόπτωσης που ονομάζεται alopecia areata. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης προκαλεί στρογγυλές κηλίδες ξαφνικής τριχόπτωσης και προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στα θυλάκια των μαλλιών.
4 Η αποτρίχωση μαλλιών θα μπορούσε να είναι σημάδι αναιμίας
Εάν ξαφνικά παρατηρείτε πολύ περισσότερα μαλλιά στη βούρτσα μαλλιών σας ή στο πάτωμα του ντους σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το σώμα σας έχει χαμηλά αποθέματα σιδήρου ή αναιμία και μπορεί να δικαιολογεί τον έλεγχο.
Είναι ιδιαίτερα πιθανό για άτομα που είναι χορτοφάγοι ή για γυναίκες που έχουν βαριές περιόδους. Και οι δύο αυξάνουν την πιθανότητα αλλαγής των μαλλιών λόγω του χαμηλού σιδήρου.
Δεν είναι απολύτως γνωστό γιατί ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, αλλά ο σίδηρος είναι κρίσιμος για πολλές βιολογικές και χημικές αντιδράσεις, ίσως συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαλλιών. Εάν ο γιατρός σας αποφασίσει ότι έχετε πραγματικά έλλειψη σιδήρου, η κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή η λήψη συμπληρώματος σιδήρου, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μαλλιών.
Η απόρριψη μαλλιών μπορεί επίσης να συμβεί (προσωρινά) με ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και συχνά παρατηρείται μετά την εγκυμοσύνη ή τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

5 Η τριχόπτωση μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια πρωτεϊνών.  PSHair - Hair Loss Clinic by PSMEDICAL - Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE                 Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών (η έλλειψη πρωτεΐνης έχει συνδεθεί με την αραίωση και την απώλεια μαλλιών). Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά χιλιόγραμμο σωματικού βάρους. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το μη λιπαρό ελληνικό γιαούρτι, ρεβίθια και στήθος κοτόπουλου.
Άτομα που έχουν γαστρεντερικές δυσκολίες ή που είχαν μόλις χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης μπορεί να έχουν προβλήματα πέψης πρωτεΐνης. Αυτές οι εξειδικευμένες καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του γιατρού σας .

6 Λευκές ή κίτρινες νιφάδες μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πιτυρίδα.PSHair - Hair Loss Clinic by PSMEDICAL - Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE
Κίτρινες ή λευκές νιφάδες στα μαλλιά σας, στους ώμους σας, ακόμη και στα φρύδια σας αποτελούν ένδειξη πιτυρίδας, μια χρόνια πάθηση του τριχωτού της κεφαλής. Η πιτυρίδα συνήθως δεν υποδηλώνει σοβαρό πρόβλημα υγείας και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με σαμπουάν εξειδικευμένης εξειδίκευσης ή σαμπουάν με συνταγή.
Μια από τις πιο κοινές αιτίες πιτυρίδας είναι μια πάθηση που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Όσοι έχουν σμηγματορροϊκή δερματίτιδα έχουν κόκκινο, λιπαρό δέρμα καλυμμένο με λευκές ή κίτρινες κλίμακες. Ένας μύκητας που μοιάζει με ζύμη που ονομάζεται μαλαζέσια μπορεί επίσης να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής. Ακατάλληλα σαμπουάνή διάφορα προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορεί να προκαλέσουν πιτυρίδα. (Η πιτυρίδα είναι συνήθως χειρότερη το χειμώνα, όταν η εσωτερική θέρμανση μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ξηρό.)

7 Τα κατεστραμμένα μαλλιά μπορούν να καλύψουν άλλα προβλήματα υγείας.PSHair - Hair Loss Clinic by PSMEDICAL - Μεταμόσχευση Μαλλιών FUE
Η υπερβολική θερμότητα, από καθημερινή επίπεδη χρήση σιδήρου και η καθημερινή χρήση, μπορεί σίγουρα να βλάψει τα μαλλιά σας, καθιστώντας τα ξηρά, εύθραυστα και δύσκολα. Συνιστάται λοιπόν η χρήση όχι περισσότερων από ένα καυτών εργαλείων την ημέρα (οι σπάνιες διαδικασίες διπλής θερμότητας είναι εντάξει, αλλά όχι καθημερινά). Κάθε φορά που εφαρμόζετε θερμότητα στα μαλλιά σας, χρησιμοποιείτε πάντα προϊόντα με προστατευτικά συστατικά. «Οι οροί και οι σταγόνες λάμψης τείνουν να έχουν ιδιότητες που διατηρούν τα μαλλιά όταν χρησιμοποιούν άμεση και έμμεση θερμότητα».

Add Your Comment